sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Raitalapaset miehelle

Joskus tammikuun alussa sain valmiiksi tällaiset tekeleet:



Kirjoneule-raitalapaset miehelle. Lapasien tekeminen ei ole koskaan suuresti minua innostanut, mutta kun lapaset tarvitaan niin kyllä niidenkin tekemiseen onnistuu. Tämän postauksen kämmekkäistä intoutuneena ja silmää miellyttävän ohjeen puuttuessa, päätin jälleen pohtia mallia itse.

Langaksi valkkaantui ihan perinteinen seiskaveikka ja värit miehen toiveiden mukaisesti punaiseen, vihreään, sekä (ehkä minun lievästä kannustuksesta) harmaaseen. Aluksi ajattelin toteuttaa ihan perinteiset raitalapaset, mutta kirjoneule houkutteli jälleen, joten nyt päätin sitten toteuttaa ns. kirjoneule-raitalapaset :)

Vilkuilin muutamasta paikasta lapasten perusohjeita, ja siittä sitten sovelsin näin:

Luo 48 silmukkaa harmaalla langalla. Jaa silmukat sukkapuikoille

Tee alkuun ainaoikeaa neuletta (aloita nurjalla kerroksella). Tee kaikkiaan 5 kerrosta ainaoikeaa. 

Aloita raitakuvio kaavion mukaisesti:


Jatka kuviota kunnes varsi on sopivan mittainen (itsellä noin 14 cm) ja on peukalon vuoro. Peukalokiilaa en jälleen tehnyt.

Tee peukalon kohta vasemman käden lapaseen 2. puikon loppuun neulomalla puikon 7 viimeistä silmukkaa apulangalle. Tee samoin oikean käden lapaseen, mutta neulo silmukat apulangalle 3. puikon alussa.

Jatka kuviota entiseen malliin, kunnes noin kolme senttiä näkyy enää sormista. Jatka pelkästään harmaalla langalla, kunnes sormet peittyvät lähes kokonaan.

Kavennus: neulo joka silmukalla kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo kierros väliin ja käännä työ nurja puoli ulospäin.

Jaa silmukat kahdelle puikolle ja tee kolmen puikon päättely.

Pura apulanka peukalon kohdalta pois ja poimi kaiken kaikkiaan 20 silmukkaa peukaloa varten (7 silmukkaa ylhäältä ja alhaalta, 3 silmukkaa sivuilta).

Neulo harmaalla langalla kunnes peukalo on kokonaan peittynyt.

Kavenna joka silmukalla 2 silmukkaa oikein yhteen. Neulo vielä kierros, katkaise lanka ja pujota se jäljelle jääneiden silmukoiden läpi ja päättele.

Ja sitten vaan toinen lapanen puikoille ja samalla logiikalla kilkuttelemaan :)
 

Koska halusin tehdä oikein paksut tumput, ompelin vielä mustasta microfleece -kankaasta vuoret lapasiin. Vinkkiä otin näistä tumpuista. Leikkasin kaavan valmiiden lapasten mukaisesti oikeaan kokoon ja surauttelin ompelukoneella kasaan. Lopuksi kiinnitin vuoret lapasiin muutamalla pistolla mustalla ompelulangalla.


Kovasti ovat käyttäjää lapaset miellyttäneet :) Näistä sitten intoutuneena tein itsellekin lapaset, mutta niistä jossain vaiheessa myöhemmin :)



lauantai 7. helmikuuta 2015

Pilkkulaukku

Tänään luvassa tällaista:


Pilkkulaukun koon pohtimista, vuorikankaan värin miettimistä, ompelua, ompelua, ompelua... jne....


Pilkkulaukun ohje toisesta Virkkuri-kirjasta, s. 148. Lisäksi itse soveltamista.. Katsotaan josko ainakin tämä tulisi tämän viikonlopun aikana valmiiksi! :)