lauantai 17. tammikuuta 2015

Karkkineulekämmekkäät

Nyt mennään käsitöissä taasen hieman taakse päin, eli ihan marraskuulle asti. Jossain vaiheessa monessa blogissa kohistiin Fazerin, Novitan ja Pirkan #Karkkineule -kisasta, johon yksi jos toinenkin osallistui. Itsekin osallistuin, ihan viimetipassa! Vaikka kisa ei tosiaan enää ole ajankohtainen, niin sen verran ylpeä olen siitä, että kaikesta huolimatta ehdin kisaan osallistumaan niin tässäpä esittelyyn oma kisaneuleeni.


Tein siis salmiakkikämmekkäät, Fazerin salmiakeista inspiroituneena ja hyvin yksinkertaisella mallilla ilman minkäänlaisia peukalokiiloja yms. Koskaan aikaisemmin en ole suunnitellut itse minkäänlaista neuletta, aina lähinnä soveltanut muiden ohjeista ja niin edespäin. Mutta näissä lähdin ihan alkutekijöistä asti itse pohtimaan kuviota ja silmukkamääriä. Lankana käytin Novitan Nallea ja puikkojen koko oli nro 3.

Loin puikoille 56 silmukkaa punaisella langalla ja jaoin silmukat sukkapuikoille.
Tein 3 kierrosta "ainaoikeaa" jonka aloitin nurjalla kierroksella.


Tämän jälkeen aloitin salmiakkikuvion. (Kuviomuodostuu kahdeksan silmukan rytmillä, jolloin kämmekkäisiin muodostuu riviin kaiken kaikkiaan seitsemän salmiakkikuviota.)


Jatkoin kuviota kunnes ranneosuus oli sopivan mittainen. Neuloin peukalon kohdan apulangalle  vasemman käden lapaseen 2. puikoin loppuun ja oikeankäden lapaseen 3. puikon alkuun. Eli neuloin 7 silmukkaa apulangalle niin että peukalo asettei mukavasti valkoisen salmiakkikuvion keskelle.

Tämän jälkeen jatkoin kuviota kunnes kämmekäs oli sopivan mittainen ja tein vielä lopuksi 3 kierrosta ainaoikeaa punaisella langalla (aloitin oikealla kierroksella). Lopuksi päättelin silmukat nurjilla silmukoilla.

Viimeiseksi purin peukalon kohdasta apulangan pois, nostin n. 20 silmukkaa puikoille ja neuloin punaisella langalla kolme kierrosta ainaoikeaa (aloitin oikealla kierroksella) ja päättelin silmukat nurjilla silmukoilla. Päättelin langat ja höyrytin kämmekkäät.


Siellä ne killuivat muiden kisatöiden joukossa Tampereen suurilla käsityömessuilla. Itsekin siellä kävin mutta harmi vain en tajunnut ottaa kuvaa kämmekkäistä siellä.. Mutta ei se mitään, osallistuin kuitenkin!

4 kommenttia: